Kuchcikowo

Jedną z najważniejszych umiejętności przydatnych w życiu jest przygotowanie sobie pysznego jedzenia. Taka edukacja zaczyna się już od najmłodszych lat w przedszkolu. Jesień to bardzo dobra okazja do tego, ponieważ w tym okresie pojawiają się pyszne jabłka, śliwki i gruszki, a na wykopkach ziemniaki. Nasi mali Odkrywcy mieli okazję zrobić właśnie z tych produktów pyszne potrawy. Nasze kulinarne przygody zaczęliśmy od tygodnia ziemniaka. Odbyła się wycieczka do „Wymysłów pod Lasem”, gdzie smażyliśmy placki ziemniaczane i wspólnie zrobiliśmy kisiel. Kontynuacja tego miała miejsce w następnych dniach w przedszkolu, kiedy nauczyliśmy się robić z ziemniaka frytki. Kolejnym wyzwaniem kulinarnym były jesienne owoce. Z jabłek i gruszek dzieci przygotowały soki, a ze śliwek kompot. Na koniec pod nóż poszły warzywa. Z ogórków przedszkolaki zrobiły mizerię, a z marchewki pyszną i zdrową karotkę. Każde zajęcia z Kuchcikowa kończyły się oczywiście degustacją. Dzieci ze smakiem zjadały i wypijały zdrowe (pełne witamin) potrawy i napoje. A zadowolone buzie były świetną oceną naszych kulinarnych umiejętności, na poziomie co najmniej Masterchefa Juniora.    

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress